Moikka, tervetuloa mun sivuille!

Olen Jonna Haataja, 31-vuotias elämää rakastava unelmoija, jolle kokonaisvaltainen hyvinvointi ja muiden auttaminen ovat suuria intohimoja.

Olen lähes aina ollut aktiivinen liikkumaan; nuorempana harrastin vapaa-ajalla tanssia ja myöhemmin olen löytänyt intohimon joogaan, surffaukseen, juoksuun ja kuntosaliharjoitteluun. Kiinnostukseni omaan hyvinvointiin alkoi, kun olin muuttanut Lontooseen vuonna 2008. Muutaman kuukauden jälkeen huomasin, että en enää voinutkaan yhtä hyvin kuin aiemmin. Nuorena uuteen maahan muutto toi stressiä, vähäiset yöunet sekä väärät valinnat ruoan ja juoman suhteen saivat minut voimaan huonosti henkisesti ja fyysisesti. En miettinyt lainkaan, mitä suuhuni laitoin, ja olin ehdottomasti sokerikoukussa. Aloin pian kuitenkin ottaa enemmän selvää ravinnosta sekä kiinnittää huomiota ruokavaliooni. Lisäsin myös liikunnan määrää, mikä silloin oli jäänyt vähemmälle.

Hyvinvointi sai minulle kuitenkin aivan uuden merkityksen, kun muutin Australiaan vuonna 2012. Herkkä vatsani sai minut ajattelemaan ruokavaliotani uudestaan. Mielenkiintoni ravintoon, ihmisen anatomiaan sekä kehon ja mielen tasapainoon kasvoivat entistä enemmän. Oikeilla valinnoilla arjessani aloin hiljalleen voida paremmin kuin koskaan.

Vaikka elin mielestäni todella terveellisesti ja vastustuskykyni oli hyvä, sairastuin yllättäen keuhkokuumeeseen n. 5 vuotta sitten. Vahvojen antibioottikuurien jälkeen jouduin alkaa miettiä ruokavaliotani entistä tarkemmin. Vatsakivut yleistyivät ja ihoni meni yllättäen paljon huonompaan kuntoon. Tähän ei auttanut työn tuoma stressi tai 5-6 tunnin yöunet. Antibioottikuurien jälkeen huomasin myös ensimmäistä kertaa, että minulla on ruoka-aineyliherkkyyksiä. Söin maitohappobakteereita pitkään, olen jättänyt maitotuotteet kokonaan pois ruokavaliostani sekä vältän vehnän ja valkoisen sokerin syömistä. Pyrin jatkuvasti tekemään vatsaystävällisiä päätöksiä ruokailuni suhteen.

Omilla elämäntapamuutoksilla olen huomannut, kuinka hyvältä minusta voi itseasiassa tuntua. Olen aina rakastanut ruoanlaittoa; tykkään kokeilla uusia reseptejä sekä kehittää omia versioita niistä. Ostan kaupasta tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, sekä yleisesti ottaen mahdollisimman vähän prosessoituja tuotteita. Jokailtaiset vatsakivut ovat jääneet; en vain osannut aiemmin kuunnella kehoani tarpeeksi hyvin. Vaikka söin jo hyvin, oli ruokavaliossani silti jotain parannettavaa. Kiireeltä on välillä vaikea välttyä, mutta rento ja positiivinen elämänasenne, liikunta, oikeanlainen ravinto ja riittävä uni ovat ehdottomasti avaimia hyvään olooni. Matka on ollut pitkä, eivätkä muutokset ole tapahtuneet hetkessä.

Liikunta on minulle yhtä tärkeää kuin nukkuminen tai syöminen. Vaikka aina ei tekisi mieli lähteä salille, lähden silti, sillä tiedän kuinka hyvältä minusta tuntuu treenin jälkeen. Olen tässäkin suhteessa oppinut kuuntelemaan kehoani tarkemmin; aina ei tarvitse ”pakottaa” itseään menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Rankan kuntosalitreenin sijaan, voi vaikka tehdä 20 minuutin kevyen juoksun. Aina ei ole väliä, mitä tekee, kunhan tekee jotakin ja pysyy aktiivisena. Liikunnasta pitäisi tehdä niin helppoa, että kynnys liikkumaan olisi mahdollisimman matala. Yleisesti ottaen kannustan kuitenkin tavoitteelliseen toimintaan, itsensä haastamiseen sekä omien rajojen rikkomiseen!

Liikuntaharrastukseni, kiinnostukseni ravintoon ja ihmisten hyvinvointiin sekä aito halu auttaa muita voimaan paremmin saivat minut haluamaan työskentelemään hyvinvointivalmentajana. Olen kouluttautunut personal traineriksi Australian Institute of Personal Trainers -opistossa. Tämän jälkeen olen kartoittanut kokemusta Perthissä, Australiassa työskennellen yksityisellä kuntosalilla, pitäen boot camp -ulkotreenejä sekä toimimalla hyvinvoinnin etävalmentajana ja järjestänyt Norraglo (ent. Ihana Outflow) hyvinvointiviikonloppuja Suomessa. Olen valmentanut eri ikäisiä ja kuntoisia asiakkaita nuorista huippu-urheilijoista iäkkäämpiin asiakkaisiin. Kuntovalmennuksien lisäksi teen myös ravintovalmennuksia.

Asun tällä hetkellä Espoossa ja teen sivutoimisesti etävalmennustöitä hyvinvointivalmentajana sekä järjestän hyvinvointitapahtumia (pääasiassa kesäisin). Päivisin työskentelen helsinkiläisessä markkinointiviestintätoimistossa asiakkuuspäällikönä ja somevalmentajana.

Toivottavasti pystyn inspiroimaan ja tuomaan jotain uutta lukuhetkiisi!

Jonna xx